Mind Body Medicine
 
 
 
 
 
 
Doelgroepen: Cardiaal Welzijn Programma
mindbody.be
 
Cardiaal Welzijn Programma (CWP)
Het is wetenschappelijk aangetoond dat het aanpassen van de levensstijl (voeding, lichaamsbeweging en coping) een positief effect heeft op cardiovasculaire morbiditeit en mortaliteit. Leven met een hartziekte vereist dan ook vaak een gezondere levensstijl. Het cardiaal welzijnsprogramma helpt om de juiste veranderingen te maken.

Componenten en doelen van het programma.

1. leren omgaan met stress.
- het opwekken van de relaxatie respons: een fysieke toestand van diepe rust die de fysieke en emotionele reacties op stress verandert (vb. tragere hartslag, lagere bloeddruk, minder spierspanning en cardiovasculaire reactiviteit)
- gedragsstrategieŽn die het vermogen om te copen verbeteren
- manieren om je gevoel van controle, welzijn en zelfzorg te verbeteren

2. Een aangepast voedingsplan:
- gezonde voeding
- gewichtscontrole
- cholesterol en glucose

3. Een veilig oefeningenprogramma  
- conditietraining onder supervisie in kliniek verband
- individueel aangepast programma
- inbouwen van fysieke activiteiten in het gezondheidsplan
- dagelijks meer actief zijn

Voor wie?
Iedereen met een hartziekte (angina, angioplasty, congestief hartfalen, hartinfarct of hartoperatie) of met een sterk verhoogd risico (primaire preventie)

Formaat
12 weken 3 uur per week.

Research
PatiŽnten met een lagere stressdrempel, worden significant meer opgenomen in het hospitaal voor CV incidenten. Binnen de 6 maanden na hun ontslag, hebben ze vaker een MI. Er zijn meer sterfgevallen vergeleken met patiŽnten die geen stress hebben. Daarenboven zijn de gemiddelde hospitaalkosten significant hoger bij deze patiŽnten (9,504$ vs 2,146$).

80 % van hypertensieve patiŽnten hadden een lagere bloeddruk en verminderden hun medicatie, 16% stopte alle medicatie na het CWP. (Journal of Cardiopulmonary Rehabilitation, volume 9, pag 316-324, 1989)

Een geÔntegreerd cardiaal welzijn programma is effectief in het verminderen van medische symptomen en behouden van gezonde levensstijl en zou daarom als een belangrijk deel van de behandeling moeten worden overwogen om hospitaalkosten en cardiovasculaire morbiditeit te verminderen. (circulation 1998:98:1439)
 
Men vermoedt dat >50% van de sterfgevallen in het Westen te maken hebben met levensstijl (voeding, beweging en coping).

Een tweejarige studie van CHZ patiŽnten toonde voor cardiaal rehabilitatie programma's significante mortaliteitsdaling van 25% in 3 jaar vergeleken met conventionele behandeling alleen. Deze daling is analoog aan een B blokker. (AHCPR Pub No 96-00673).

Na open hart chirurgie waren er minder postoperatieve complicaties.

Meer research